The Perfect Surgical Match

 Polytech - Artseninformatie


POLYTECH Wereldwijd


Polytech is één van de markleiders op het gebied van siliconen medical devices   en heeft distributeurs  in meer dan 66 landen in alle 5 de continenten. POLYTECH maakt al 30 jaar producten voor diverse specialisaties zoals plastisch chirurgie, dermatologie. Naast borstimplantaten (polyurethaan, getextureerd, micro-getextureerd en glad), maakt POLYTECH nog vele andere hoogwaardige producten van siliconen zoals gezichtimplantaten, kuit- en bil implantaten en tissue expanders. Daarnaast kan bijna alles op verzoek van de arts custom made in Duitsland gemaakt worden in de gewenste hardheid (viscositeit) en vorm.

 

Waarom polyurethaan?

Borstimplantaten worden veelvuldig toegepast bij zowel augmentatie als reconstructie. De belangrijkste complicatie bij het gebruik van implantaten is het ontstaan van kapselcontractie. Als gevolg van een natuurlijke reactie van het menselijk lichaam, wordt iedere borstprothese ingekapseld door een laag bindweefselcellen. Dit kapsel blijft in de beginfase vaak dun en soepel, maar naar verloop van jaren zijn er toch heel veel patiënten die hiermee te maken krijgen. Deze kapselcontractie komt vaker voor dan de meeste plastisch chirurgen vaak zelf denken (3% tot 5% van de gevallen, maar grote studies zoals de CORE studies uitgevoerd door de FDA (6 jaar follow-up)  laten bij zowel gladde als getextureerde  protheses) duidelijk andere percentages zien:


            % Kapselcontractie merk A*      Heroperatie % 

Augmentatie                     9,8%                       19,4%

Reconstructie                   13,7%                       33,9%            % Kapselcontractie merk B**      Heroperatie % 

Augmentatie                     14,8%                       28,0%

Reconstructie                     15,9%                       51,9%


*  Mentor 6 year Data Core Gel Clinical Study Annual Report, Submitted November 2008

** The Journal of Plastic and Reconstructive Surgery December 2007 Supplement 1


  Kapselvorming bij getextureerd implantaat 


Daarnaast is het een bekend fenomeen dat het percentage van complicaties (kapselcontractie, rotatie of verplaatsing van het implantaat) alleen maar stijgt met het klimmen der jaren. Er bestaan inmiddels meer dan 100 publicaties over het gebruik van polyurethaan implantaten die laten zien dat na 15-jaar follow-up * het kapselcontractie percentage op 0,4%  ligt bij primaire augmentatie (heropratie rond de 1,2%) en op tussen de 1,8% en 6,3% na reconstructie** zelfs in combinatie met radiotherapie.  

*  Aesthetic Plastic Surgery, December 2011; Back to the Future: A 15 year experience with polyurethane foam-covered breast implants using the partial-subfascial technique

** European Journal of Plastic Surgery, July 2011; Breast reconstruction with polyuerthane implants: preliminary report


Dit betekent in de praktijk dat de complicatie rate na dergelijke ingrepen bij het gebruik van implantaten drastisch kunnen verminderen!


Het is inmiddels duidelijk geworden dat bij het proces van kapselcontractie, er een grote correlatie bestaat dus het percentage kapselcontractie en het materiaal waarvan de envelop van de prothese is gemaakt.  Door de unieke polyurethaan coating ontstaat er een totaal andere rangschikking van de fibroblasten in en om het kapsel heen; Eigenlijk wordt het kapsel één geheel met de laag polyurethaan. Hierdoor groeien deze implantaten veel beter in, blijven veel langer soepel aanvoelen en kunnen niet verplaatsen of draaien wat bij andere implantaten ook regelmatig kan voorkomen.

  
  3 dimensionale structuur van PU 


Bij gladde en getextureerde implantaten liggen de fibroblasten circulair met de uiteinden tegen elkaar aan om het implantaat heen.  Na een trigger van kapselcontractie schuiven deze uiteinden langs elkaar; het kapsel krimpt, wordt harder en kan de borst vervormen; kapselcontractie is een feit. Door de 3-dimensionale structuur van de polyurethaan coating kunnen de fibroblasten in verschillende richtingen ingroeien in deze polyurethaan coating; er ontstaan eigenlijk meerdere micro kapsels. Bij een trigger voor kapselcontractie zullen de fibroblasten niet in elkaar (kunnen) schuiven, waardoor de borsten soepel blijven.

POLYTECH heeft het volste vertrouwen in de kwaliteit van hun producten en geeft  daarom dan ook als enige fabrikant  10 jaar garantie tegen kapselvorming of verplaatsing van het implantaat na primaire of secundaire esthetische augmentatie of reconstructie. Daarnaast geeft POLYTECH ® een levenslange garantie tegen rupturen. Daarom is POLYTECH ® dé specialist als het gaat om het vervaardigen van polyurethaan implantaten: Topkwaliteit gemaakt in Duitsland! 

 microcapsules voorkomen kapselcontractie

  
Kwaliteit als drijfveer

POLYTECH heeft als één van de marktleiders in de wereld kwaliteit hoog in het vaandel staan. Deze kwaliteit werd bevestigd door als eerste fabrikant van het verkrijgen van een Europese CE markering in 1995, voor de complete lijn van siliconen implantaten.  Alle implantaten worden geheel handmatig gefabriceerd en gecontroleerd en het productie proces is volledig ISO en CE gecertificeerd. Sinds 1986 wordt het volledige productie proces, sterilisatie en verpakken vanuit Dieburg in Duitsland geregeld. Alle ruwe materialen (Medical Grade siliconen, polyurethaan foam enz.) zijn afkomstig uit Amerika en zijn daar allen FDA approved, waarna ze worden overgevlogen naar Duitsland om daar, in Dieburg bij POLYTECH, tot implantaat te worden. Zo is de Medical grade siliconen afkomstig van de firma Applied. Dit bedrijf maakt exclusief voor POLYTECH de unieke gel, een hoog cohesieve siliconengel met het grootste geheugeneffect in de markt. Hierbij behoudt ieder implantaat zijn vorm en is lekken uitgesloten. Zelfs in extreem bureaucratische landen als Australië zijn de implantaten van Silimed volledig gecertificeerd en toegelaten. Het was ook POLYTECH die als eerste fabrikant alle implantaten van een lotnummer en serienummer voorzag, zodat implantaten altijd weer te traceren zijn.  

Wetenschappelijke achtergrond en studies


Praktijk

Polyurethane implantaten in de praktijk

Het plaatsen van polyurethaan implantaten vraagt enige aanpassing wat betreft de werkwijze bij het plaatsen van de protheses bij een primaire augmentatie. Ondanks het feit dat deze protheses erg zacht en fluweelachtig aanvoelen, geven deze implantaten toch meer wrijving tijdens het inbrengen. Om het plaatsen van deze polyurethaan implantaten te vergemakkelijken, wordt bij ieder implantaat standaard een steriele sleave geleverd. Deze sleave bestaat een lange kunststof slurf die aan de ene zijde voor ongeveer 5 tot 10 cm in de pocket wordt geschoven. Vervolgens kan men of de binnenzijde van de sleave vochtig maken met steriel water of een steriele gel of men kan de prothese zelf dompelen in bad van betadine of antibiotica. Indien deze laatste techniek wordt gehanteerd, verdient het aanbeveling de prothese uit te knijpen om het teveel aan opgenomen vocht te verminderen.

 

Bij het gebruik van de sleave is het meest handig om met één of twee wijsvingers in de sleave te gaan en zo vanuit deze positie de prothese te plaatsen. Indien de prothese met de handen vanaf de buitenkant op de sleave in de pocket wordt geplaatst, is de kans erg groot dat de sleave compleet mee naar binnen in de pocket verdwijnt, ook dit is een prima techniek, waarna de sleave kan worden opengeknipt en vervolgens verwijderd.  Het werken met de sleave vergt enige training maar zal snel wennen. Bij reconstructief gebruik van polyurethaan implantaten is de incisie veelal dusdanig groot dat gebruik van de sleave heel gemakkelijk is. De sleave zorgt er tevens voor dat er geen contact bestaat tussen het implantaat en de wondranden en de kans op infectie verminderd.


Aangezien de polyurethaan implantaten zeer goed ingroeien is het zeer belangrijk dat zij volledig ontvouwen in een goed passende pocket worden geplaatst. De pocket dient dus voldoende ruim te zijn en de chirurg dient te controleren of het implantaat volledig ontvouwen en zonder plooien in de pocket ligt. Indien het implantaat niet volledig ontvouwen en zonder plooien wordt geplaatst, bestaat de kans dat er rimpel- en/of plooivorming zal gaan optreden.  

Een ander belangrijk item is te letten op het feit dat de protheses niet te hoog op de thorax worden geplaatst. Bij het gebruik van getextureerde implantaten zijn de meeste gewend aan het feit dat door de werking van de zwaartekracht de implantaten nog wel iets indalen. Dit gebeurt dus niet met polyurethaan en het is dus van wezenlijk belang dat de implantaten direct zo geplaatst worden waar de chirurg ze wil hebben. Het kan geen kwaad om in de beginfase (leercurve) de patiënt na het plaatsen van de implantaten even rechtop te laten zetten om de positie van de implantaten te controleren. Gemiddeld worden de Microthane polyurethaan implantaten standaard 0,5 tot 1cm lager geplaatst. Mochten de implantaten te hoog geplaatst zijn, dan dient binnen een periode van 3 weken een her operatie plaats te vinden om de implantaten alsnog op de juiste plaats te zetten. In deze situatie kunnen dezelfde implantaten veelal nog hergebruikt worden; na deze periode dienen nieuwe implantaten geplaatst te worden vanwege de ingroei en beschadiging van de polyurethaan coating.

In het geval van kapselvorming bij een getextureerd implantaat na augmentatie of reconstructie is het van belang dat bij revisie zoveel mogelijk kapsel verwijderd wordt of een volledige kapselectomie wordt uitgevoerd. Dit heeft te maken met het feit dat de polyurethaan prothese alleen maar goed kan ingroeien indien er zoveel mogelijk contact bestaat met nieuw “maagdelijk” weefsel. Is kapselectomie niet volledig uit te voeren dan dient men het aanwezige kapsel op vele punten te klieven (scoren) om zoveel mogelijk contact met de polyurethaan foam te creëren. Uit onderzoek is gebleken dat het plaatsen van polyurethaan implantaten na problemen met kapselcontractie (Baker classificatie III en IV) complicaties significant minder vaak voorkomen.


In sommige gevallen zal het noodzakelijk zijn om ook een polyurethaan implantaat om welke reden dan ook te verwijderen. U zult hierbij merken dat het verwijderen van een polyurethaan implantaat iets minder makkelijk gaat dan een glad of getextureerd implantaat. Dit heeft weer alles te maken met het feit dat het kapsel bij een polyurethaan implantaat één geheel vormt met de coating zelf. Het implantaat ligt door de goede ingroei echt goed vast en u zult hem als zodanig los moeten pellen (vingers langs de boven- en onderkant) om het implantaat eruit te krijgen. Hierbij zal het u opvallen dat het implantaat hier en daar zonder coating, maar als een getextureerd implantaat de pocket zal verlaten.

 

Overzicht POLYTECH borstimplantaten

DIAGON/gel: Enige dualgel prothese op de markt, ronde basis met maximale tepelprojectie. Zeer geschikt bij lichte ptosis of onderpool verslapping (Lo, MD, Hi, XH) 
MÈME: Ronde prothese breed inzetbaar (Lo, MD, Hi en extra Hi) 
REPLICON: Anatomische prothese met ronde basis (lo, MD, Hi, XH)
OPTICON: Anatomische prothese met brede basis, brengt ver uit elkaar staande borsten dichter bij elkaar (Lo, MD, Hi, XH)
OPTIMAM: Anatomische prothese met ovale basis voor een goede bovenpool vulling (Lo, MD, Hi, XH)

 

 

 

 

 

 

Download hier de digitale versie van de POLYTECH catalogus.