The Perfect Surgical Match

Polytech - consumenten informatie

 

Nieuw: B-lite prothese: werelds eerste en enige lichtgewicht borstimplantaat 

 

Lees er hier meer over

 

   

 

 

Ontstaan van Polytech 

 

In 1986 is POLYTECH gestart met een volledig eigen productie faciliteit in Dieburg Duitsland. POLYTECH  is het eerste en enigste bedrijf die siliconen implantaten produceert in Duitsland en is één van de drie grootste producenten van siliconen implantaten, ook wel medical devices genoemd. Alle producten zijn voorzien van een CE-keurmerk. Daarnaast zijn de ruwe materialen (medical siliconen en polyurethaan coating)  ook goed gekeurd door de Amerikaanse FDA. Polytech presenteert het breedste programma van borstimplantaten in de markt, die allen ontworpen zijn met de hulp van ‘s werelds meest toonaangevende plastische chirurgen.


Polyurethaan implantaten versus getextureerde en gladde siliconen borstimplantaten

POLYTECH maakt vanaf de begin periode siliconen implantaten met een gladde buitenkant, een geruwde (getextureerde) buitenkant en met een buitenkant (envelop) van polyurethaan.  Ieder implantaat wordt na de operatie min of meer ingekapseld. Dit is een normale reactie op een lichaamsvreemd materiaal en gebeurd ook bij het implanteren van een bijv. pacemaker.  Het kapsel dat door het lichaam wordt gemaakt bestaat hoofdzakelijk uit bindweefsel. Door diverse oorzaken wordt dit kapsel soms dikker maar kan ook door prikkels van buitenaf samenkrimpen; we noemen dit kapselcontractie wat de borsten minder soepel maakt, kan vervormen of zelfs pijn kan veroorzaken. Kapselcontractie is dan ook de belangrijkste en meest voorkomende complicatie na een borstvergroting of borstreconstructie. 


Kapselcontractie wordt in de wetenschappelijke literatuur beschreve  in de zogenaamde Baker classificatie (I t/m IV), die de ernst van de kapselcontractie beschrijft:


1.      De borsten voelen optimaal soepel aan en eigenlijk kan men niet voelen dat er een prothese is geplaatst

2.      De borsten voelen  soepel maar wel steviger aan, waarbij de natuurlijke vorm is behouden

3.      De borsten voelen beduidend steviger/protheses zijn duidelijk voelbaar en kunnen tevens van vorm of plaats zijn veranderd

4.      Duidelijke vervorming van de borst met hard kapsel soms gepaard gaand met pijnklachten


Uit onderzoek is gebleken dat kapselcontractie vaker voorkomt bij gladde protheses dan bij geruwde of getextureerde protheses, maar de verschillen zijn niet zo erg groot; in 10% tot 18% (na ongeveer 5 en 8 jaar) van de gevallen treedt ernstige kapselcontractie op en zult u veelal opnieuw geopereerd dienen te worden vanwege pijnklachten of vervorming van uw borsten. 

De polyurethaan implantaten van POLYTECH bestaan uit een hoog cohesieve silicone gel, bedekt met een laagje polyurethaan schuim van 1mm of 2mm dikte. Deze hoog cohesieve siliconengel kan niet lekken en blijft zijn vorm behouden. De polyurethaan is met een speciale techniek, genaamd vulcaniseren (door warmte versmelten), op het implantaat bevestigd, zodat deze laag niet kan loskomen van het implantaat. Uit vele wetenschappelijke studies is bewezen dat polyurethaan implantaten van POLYTECH het risico op kapselcontractie drastisch kunnen verlagen;  gemiddeld 1% na 15 tot 20 jaar! Dit betekent in de praktijk dat vrouwen met polyurethaan borstimplantaten van POLYTECH  veel langer soepele borsten houden en minder vaak een hersteloperatie hoeven te ondergaan.  


POLYTECH geeft dan ook als enige producent van borstimplantaten naast een levenslange garantie tegen schuren (rupturen) 10 jaar extra garantie voor het ontstaan van kapselcontractie of verplaatsing van het implantaat bij een cosmetische borstvergroting of reconstructie. (informeer naar de voorwaarden).


Vraag tijdens het intakegesprek met uw plastisch chirurg dus gerust naar de mogelijkheden voor u om met polyurethaan implantaten van POLYTECH behandeld te worden. 

 

Soorten implantaten

Er bestaat een grote variëteit aan implantaten. POLYTECH® streeft ernaar om het individuele uiterlijk van iedere vrouw tot zijn recht te laten komen. Daarom biedt POLYTECH® een groot aanbod van siliconen implantaten, die veel mogelijkheden bieden tot een correctie van de borsten. Er zijn 5 verschillende basismodellen:

  • MÈME: rond implantaa
  • REPLICON: anatomisch (druppelvormig) implantaat met ronde basis.
  • OPTIMAM: anatomisch (druppelvormig implantaat) model met ovale basis
  • OPTICON: anatomisch (druppelvormigimplantaat) model met brede basis
  • DIAGON/GEL: anatomisch (druppelvorming implantaat) model met ronde of ovale basis met twee verschillende soorten gels, speciaal ontwikkeld voor vrouwen met licht hangende borsten om de tepels meer lift te geven.

De projectie kan op haar beurt onderverdeeld worden in vier verschillende profielen of projecties: laag, gemiddeld, hoog en extra hoog. Op deze manier kunt u samen met uw behandelend arts voor het implantaat kiezen dat het beste past bij uw lichaam en uw wensen. Het duurzame en zeer resistente omhulsel (buitenkant van de prothese) bestaat uit een 1mm tot 2mm dikke laag polyurethaan of geruwd getextureerd siliconen. Iedere prothese is gevuld met de gepatenteerde gel; een hoog cohesieve siliconengel met het grootste geheugeneffect die zorgt voor maximaal vormbehoud en maakt lekkage uitgesloten. Daarnaast biedt deze gel op gebied van gevoel en beweging het beste alternatief met een natuurlijke borst.

Naast de borstimplantaten heeft POLYTECH nog een aantal implantaten in haar portfolio:

  • Body contour implantaten (zoals kuit- en bil implantaten)
  • Gezichtsimplantaten (kin-, neus- en wang implantaten)
  • Tissue expanders (om de huid op te rekken na bijv. een borstamputatie)

 Behandeling


ALGEMEEN 

Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen: Jaarlijks worden in Nederland meer dan 8000 borstvergrotende operaties uitgevoerd. De borsten kunnen al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of de borsten zijn slapper en kleiner geworden na een vermageringsdieet.  Er zijn inmiddels duidelijke leeftijdsgrenzen voor een borstvergrotende operatie vastgesteld, zodat deze behandeling niet snel zal worden uitgevoerd voor het achttiende levensjaar. Het is belangrijk dat u de borstvergrotende operatie zelf wilt. Het moet geen wens zijn van mensen in uw omgeving, bijvoorbeeld uw partner. Een borstvergrotende operatie biedt over het algemeen geen oplossing voor sociale of seksuele problemen. 


PROTHESEN, IMPLANTATEN 

De meest eenvoudige, effectieve en duurzame mogelijkheid om borsten te vergroten, is met behulp van kunststofprothesen. Alternatieven zijn bijv. een borstvergroting met eigen vet. De prothesen bestaan uit een omhulsel van siliconenrubber en/of polyurethaan, gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel (bijvoorbeeld water). Er bestaan ook prothesen met een dubbele wand. Het binnenste volume is dan gevuld met silicone-gel, het buitenste volume met fysiologische zoutoplossing. Over het gebruik van siliconen bestaan veel misverstanden. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nooit aangetoond dat siliconen een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan vrijwel alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen een verantwoorde medische ingreep is. Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen van een borstvergroting goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico's. Deze zullen uitvoerig met u worden besproken. De levensduur van prothesen kan beperkt zijn.  Geadviseerd wordt om in ieder geval tien jaar na de operatie weer een afspraak te maken met een plastisch chirurg. 


VOORBEREIDEND GESPREK 

De plastisch chirurg overlegt met u de grootte en de vorm van de in te brengen prothese. Over het algemeen wordt gestreefd naar borsten die passen bij uw postuur. Verder bespreekt de chirurg de plaats van de littekens. Zoals bij iedere operatie worden bij een borstvergroting blijvende littekens gemaakt. Ze vallen door hun plaats en kleur meestal nauwelijks op. De tepels kunnen na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn. Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval. De functie wordt in principe niet belemmerd. Borstvoeding blijft dus gewoon mogelijk. De prothesen worden onder het klierweefsel of onder of gedeeltelijk onder (dual-plane) de borstspier geplaatst. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft goed uitvoerbaar. 


VOORBEREIDING OP DE OPERATIE 

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis, kinderaspirine) moet u dit melden tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet drie tot tien dagen voor de borstvergrotende operatie worden gestaakt. U krijgt hierover instructies van de behandelend arts. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Uw arts raadt u daarom aan om enkele weken voor de operatie volledig te stoppen met roken. Een borstvergrotende operatie wordt veela  in dagbehandeling verricht. Soms wordt een opname van enkele dagen geadviseerd. De plastisch chirurg zal dit met u bespreken. Op de dag van opname worden de oksels geschoren en zal de chirurg het operatiepatroon op de borsten tekenen. De ingreep gebeurt in de regel onder algehele verdoving. 


WERKWIJZE 

De borstvergrotende operatie duurt gemiddeld één tot twee uur. De prothesen worden meestal via een snede in de huidplooi onder de borst ingebracht. Het is ook mogelijk om ze via een snede in de oksel of naast de tepel in te brengen. De prothesen worden tussen de borstklier en de borstspier geplaatst, of onder of gedeeltelijk onder de borstspier direct op de ribben. De plastisch chirurg bespreekt met u wat de meest geschikt methode voor u is. Als er voldoende bedekking is van huid, klier- en vetweefsel is het aan te bevelen om de protheses achter het klierweefsel te plaatsen, waarbij het implantaat natuurlijk met de borst zal mee bewegen. Worden de protheses achter de spier geplaatst dan liggen de protheses vast met als gevolg minder natuurlijke beweging. Aan het eind van de operatie wordt de borst verbonden met een steungevend verband. In het wondgebied worden soms twee drains  (dunne slangetjes) aangebracht, die zijn verbonden met twee vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd. De drains worden verwijderd als er bijna geen vocht meer wordt geproduceerd. 


NA EEN BORSTVERGROTING 

Na een borstvergrotende operatie voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder. De drains worden meestal na een paar uur of na één tot twee dagen verwijderd. Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt een afspraak gemaakt voor controle op het spreekuur. Tijdens dit bezoek worden zo nodig de hechtingen verwijderd. Het is verstandig om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. Er wordt aanbevolen om de eerste vier weken na de operatie dag en nacht een bh te dragen. Daarnaast wordt soms een elastische band boven de borst geadviseerd. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren zijn toegestaan. U kunt de eerste zes weken na de operatie beter niet sporten, zwaar tillen of uw armen hoog boven het hoofd brengen. Voorzichtige massage van de borst met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan uw plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen.  Nieuwe operatie technieken laten vaak een sneller herstel zien, waarbij wordt geopereerd met zo min mogelijk bloedverlies. 


KLACHTEN 

Na de operatie kunnen de tepels minder gevoelig zijn, of juist extra gevoelig. Dit herstelt meestal binnen enkele maanden, maar het kan ook blijvend zijn. Een litteken kan enkele maanden na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Vrijwel elke borstprothese zal in de loop van de tijd wat slijten. Het is dus mogelijk dat ze op een gegeven moment vervangen moeten worden, wat een nieuwe operatie betekent.  Tevens kan er kapselvorming optreden waardoor de protheses vervangen dienen te worden. Deze kapselvorming is beduidend minder bij het gebruik van POLYTECH polyurethaan implantaten. 

 

RESULTATEN 

Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Veel vrouwen zijn tevreden over de resultaten, maar toch kan er soms wat te wensen over blijven. Zo kan er rimpelvorming ontstaan, kan een anatomisch implantaat soms draaien of verplaatsen, waardoor u niet meer tevreden bent met het esthetisch resultaat. Door de zwaartekracht kunnen borsten soms na verloop van jaren ook weer uitzakken, waardoor een nieuwe ingreep soms noodzakelijk wordt. Er blijven altijd littekens, die overigens meestal weinig of niet opvallen. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar er kunnen geen garanties gegeven worden voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten. Soms is een tweede operatie nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Dit brengt extra kosten met zich mee, die meestal niet door de verzekering worden vergoed. 


RISICO'S EN COMPLICATIES 

Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen wordt een prothese uitgestoten. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje. Dit laagje wordt ook wel kapsel genoemd. Soms (10% tot 15% van de gevallen bij standaard geruwde implantaten) trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het komt wel voor dat er een verschil in kapselvorming is tussen twee borsten van dezelfde patiënt. Deze complicatie wordt veel onderzocht, maar er is nog geen oorzaak of behandeling voor gevonden. Wel wordt steeds meer gebruik gemaakt van protheses met een ruwe buitenkant, waarbij overmatige kapselvorming minder lijkt voor te komen. Bij het gebruik van polyurethaan implantaten van POLYTECH is het ontstaan van kapselcontractie het kleinst (1%) en deze fabrikant geeft dan ook 10 garantie tegen het ontstaan van deze complicatie (zie voorwaarden). In zeldzame gevallen gaat een prothese kapot. Soms is dit te merken omdat er iets 'knapt' en omdat de borst anders aanvoelt of van vorm is veranderd. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. Verder zijn er de normale risico's van een narcose. Deze risico's zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. De anesthesist bespreekt dit met u. 


VERGOEDING 

Sinds 1991 hanteren de overheid en de ziektekostenverzekeraar een nieuwe regeling ten aanzien van plastisch chirurgische ingrepen. Over het algemeen wordt een borstvergrotende operatie niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de ziektekostenverzekeraar de kosten dragen. De medisch adviseur van uw verzekeringsmaatschappij zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. U moet er dus van uitgaan dat u de operatie zelf moet betalen. De plastisch chirurg informeert u over de totale kosten van de operatie.

 

Veel gestelde vragen

 

 Is een borstvergroting (reconstructie) iets voor mij?

In een vrouwenleven speelt de vorm, de grootte en de gezondheid van haar borsten een belangrijke rol. Een mooie borst is goed voor het zelfvertrouwen. Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijkheden voor een borstreconstructie of -vergroting. Naast persoonlijke redenen (te klein gebleven borsten, volume verlies door zwangerschap, borstamputatie) voor een borstoperatie heeft u wellicht een hoop vragen over dit onderwerp. Deze website geeft u antwoord op de meest gestelde vragen en waarom een prothese van polyurethaan (POLYTECH) een betere keuze is dan een “standaard” siliconen prothese. Vandaag de dag behoort een borstreconstructie en -vergroting tot één van de meest uitgevoerde operaties in de plastische chirurgie. Sinds de vroege jaren '60 worden er al borstimplantaten toegepast. Miljoenen vrouwen wereldwijd dragen inmiddels borstimplantaten. Door een intensieve samenwerking tussen patiënten, artsen en POLYTECH® als producent zijn de implantaten ook steeds verder verbeterd. POLYTECH® maakt al meer dan 30 jaar siliconen borstimplantaten en heeft zich gespecialiseerd in de productie van siliconen borstimplantaten met een polyurethaan coating; Topkwaliteit uit Duitsland!


Wat zijn siliconen? 

In de medische wetenschap wordt silicone gemaakt van zand (silicium) en gebruikt als een component voor vele producten, zoals katheters, coatings van priknaalden en pacemakers, handschoenen en verbandmateriaal. Bij ingrepen in zacht weefsel worden siliconen implantaten gebruikt voor de correctie van lichaamsvormen. Silicone, of dimethylpolysiloxaan, wordt geproduceerd als een siliconen elastomeer, siliconengel en siliconenolie. We treffen siliconen veelvuldig aan: als antischuimmiddelen bij het koken, als waterafstotend middel bij kleding, als elektrische isolatie, als drager in deodorants, als glansmiddel in cosmetica, etc. Silicone bevat geen toevoegingen. Grote gecontroleerde studies hebben geen allergische reacties aangetoond.


Zijn POLYTECH® implantaten veilig?

Ja, absoluut. Er is inmiddels meer dan 40 jaar ervaring met implantaten op basis van polyurethaan. Daarnaast is er zeer veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid en de kwaliteit van deze implantaten. De grondstoffen van POLYTECH hebben bovendien een Amerikaanse FDA goedkeuring. POLYTECH® is één van de grootste producenten ter wereld van siliconen medical devices, levert haar producten aan 66 landen over alle continenten en betrekt hierin al haar grondstoffen uit Amerika die daar onder strenge controle staan van de FDA (Food en Drugs Administration). Uiteraard hebben alle implantaten een officiële CE registratie en is POLYTECH ISO gecertificeerd.  


Waarom zou ik juist kiezen voor POLYTECH polyurethaan implantaten? 

Kapselcontractie is de belangrijkste en meest voorkomende complicatie bij het gebruik van borstimplantaten. Er zijn inmiddels meer dan 100 wetenschappelijke publicaties bekend, waaruit blijkt dat POLYTECH polyurethaan implantaten bewezen minder kans geven op kapselcontractie, zeker ook op de lange termijn. Dit betekent voor u langere tijd soepele en natuurlijke borsten en minder kans op een hersteloperatie. Bovendien groeit een implantaat met polyurethaan coating veel beter in, zodat draaien of verplaatsen van het implantaat bijna niet voorkomt. Vraag dus tijdens het intake gesprek na of de plastisch chirurg u de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van POLYTECH polyurethaan  implantaten. 


Kan een borstprothese de vorm van mijn borsten veranderen?

Ja, en meestal is dit net de bedoeling van plastische chirurgie. Een borstimplantaat (rond of anatomisch) kan de vorm van uw borsten herstellen of veranderen en aanvoelen als een natuurlijke borst. Bij borstreconstructie spelen meerdere aspecten een rol hoe het uiteindelijk resultaat zal uitvallen, maar ook hier zal het doel zijn uw zelfvertrouwen te vergroten of terug te geven. 


Zijn er verschillende chirurgische procedures?

Ja, er bestaan er vele (lees onder het hoofdstuk behandeling). Wij raden u aan om uw behandelend arts te bezoeken indien u meer wilt weten over de verschillende technieken die gebruikt worden bij een borstvergroting of -reconstructie. Uw plastisch chirurg is de specialist en hij/zij zal u uitleggen welke verschillende methodes en mogelijke risico’s hierbij bestaan.


Wat zijn de meest gebruikte toegangswegen voor een borstvergroting?

De methode van plaatsing die gekozen wordt door uw plastisch chirurg hangt o.a. af van de resultaten van onderzoek, zijn/haar ervaring, uw voorkeur en de keuze van het implantaat. De meest gebruikte methoden zijn via de borstplooi onder de borst, via de tepel of via de oksel of soms via de navel. Via de borstplooi heeft de plastisch chirurg de meeste controle over de plaatsing, zeker bij het gebruik van anatomisch gevormde implantaten of bij plaatsing (of gedeeltelijke plaatsing) onder de borstspier. 

Waar wordt het implantaat geplaatst?

Voor een vergroting kan het implantaat ofwel direct achter het klierweefsel (sub-glandulair) ofwel onder de borstspier (sub-pectoraal/ submusculair) of gedeeltelijk onder de borstspier (dual-plane) geplaatst worden. In een reconstructie hangt de positie erg af van de oncologische aspecten. Uw arts zal u verder adviseren welke positie het beste voor u geschikt is. POLYTECH® implantaten zijn met hun unieke zachte gel™ siliconengel vulling, praktisch onzichtbaar en passen zich op een natuurlijke wijze aan het lichaam aan, of deze nu subglandulair of submusculair geplaatst zijn.


Kan ik na het krijgen van borstimplantaten voor borstkankeronderzoek worden gescreend?

Mammografie maakt het mogelijk om tumoren te lokaliseren. Wij raden u wel aan altijd te melden dat u borstimplantaten draagt. Door gebruik te maken van de Eklund Techniek kan een mammografie worden uitgevoerd. Andere moderne beeldvormingtechnieken zoals MRI of een CT scan helpen om vroeg tumoren op te sporen.


Welke invloed hebben implantaten op het ontstaan van kanker?

In uitgebreide studies werd geëvalueerd dat vrouwen met borstimplantaten geen hoger risico op borstkanker of andere vormen van kanker vertonen dan deze zonder implantaten. Borstkanker als gevolg van implantaten met een geruwd oppervlak of polyurethaan gecoate implantaten werden niet vastgesteld bij zowel mensen- en dierenstudies. 


Is het risico voor een auto-immuunziekte zoals reuma hoger voor vrouwen met borstimplantaten?

Nee. Tot op heden werd geen mogelijk verband gevonden tussen met siliconengel gevulde implantaten en auto-immuunziekten. 


Kan siliconengel door het omhulsel van het implantaat dringen?

In tegenstelling tot vorige generaties van implantaten, kunnen enkel verwaarloosbare sporen van gel worden gevonden in het bindweefsel van deze zeer hoogwaardige implantaten. Dit komt omdat er een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de siliconengel, alsmede door een extra dikke barrière laag als van het omhulsel van het implantaat is gerealiseerd. Bovendien heeft de gel™ het grootste geheugeneffect en is sterk cohesief, zodat zelfs na een ruptuur de vorm behouden blijft. Door de meerlagen techniek met barrière coating kan er geen gel lekken.


Hoe lang gaat een implantaat gemiddeld mee?

Ieder lichaam vertoont een individuele reactie op een vreemd voorwerp. Daarnaast is het een feit dat ook borstimplantaten aan slijtage onderhevig zijn (schurende werking van huid, klier- en spierweefsels). Ondanks de hoge kwaliteit van de huidige implantaten kan het gebeuren dat uw implantaten moeten worden vervangen als gevolg van veranderingen aan uw borsten (werking zwaartekracht) of andere wensen.

 

download hier de Nederlandstalige patiënten brochure over het gebruik van POLYTECH borstimplantaten.